BoKS | Splitsing DAEB en niet-DEAB
3551
post-template-default,single,single-post,postid-3551,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
 

Splitsing DAEB en niet-DEAB

Splitsing DAEB en niet-DEAB

DAEB en niet-DEAB splitsing
SSH is een sociale woningcorporatie. In Nederland is de huurmarkt in twee delen gesplitst, bestaande uit de sociale huursector (woningcorporaties) en de vrije sector (voornamelijk beleggers). Een belangrijk kenmerk van een woning in de sociale verhuur sector is dat de huren onder € 710,68 per maand zitten en dat de huurprijs minder hard kan stijgen dan een woning in de vrije sector.

Volgend jaar zijn de woningcorporaties verplicht om het bezit wat ze verhuren te splitsen in een DAEB deel en niet-DAEB deel. DAEB staat voor “Diensten van Algemeen Economisch Belang”. DAEB heeft betrekking op de sociale activiteiten van de woningcorporatie, het verhuur van woningen onder de €710,68. De gedachte achter deze splitsing is dat woningcorporaties meer op hun kerntaken moet gaan focussen; de verhuur van sociale huurwoningen aan hen die dit nodig hebben is.

De huidige situatie bij de SSH
De SSH heeft ondanks dat ze studentenhuisvester is ook een aantal woningen in bezit die ze gemakkelijk in de vrije sector kunnen verhuren. Dit zijn voornamelijk woningen in Utrecht-Centrum en in -Oost. Ook een aantal 2- en 3-kamer woningen van Jebber komen hiervoor in aanmerking.

Als BoKS geven we advies en een beoordeling inzake de toekomstige splitsing van de SSH. Ons uitgangspunt hierin is om zoveel mogelijk woningen in het Centrum en in Oost in de DEAB-sector te houden omdat in deze wijken al relatief weinig sociale huurwoningen zijn. Daarnaast willen we met de SSH overeenkomen dat de huren van de woningen die naar het niet-DAEB segment worden overgeheveld niet boven 900 euro per maand komen. In Utrecht is het aantal woningen dat qua huurprijs in de middensegment valt zeer klein. Woningen die in dit middensegment vallen hebben een kale huurprijs van tussen de 710 en 900 euro; woningen die zeer geschikt zijn voor o.a. starters.

Naast onze beoordeling moet de SSH ook advies vragen bij de gemeente. Eind dit jaar zal bekend zijn welke woningen definitief over worden geheveld gaan naar niet-DEAB.

Meer informatie over DEAB en niet-DEAB kan je lezen via de volgende link: DAEB en niet-DAEB