BoKS | Excursie Nul-op-de-Meter woningen
3547
post-template-default,single,single-post,postid-3547,single-format-gallery,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
 

Excursie Nul-op-de-Meter woningen

Excursie Nul-op-de-Meter woningen

Onlangs was BoKS in Heerhugowaard om een kijkje te nemen bij Nul-op-de-Meter (NOM) woningen. De reden dat wij hier ook waren? Nieuwsgierigheid naar de toepassing hiervan bij studentenhuizen!

Wat zijn Nul-op-de-Meter woningen?
NOM woningen produceren gedurende een jaar evenveel energie als dat ze verbruiken. De energie wordt opgewekt door PV-cellen (zonnecellen), wind-turbines en/of warmtepompen. Daarnaast zal het huis een flinke renovatie ondergaan om het energieverlies te minimaliseren. Er zal een schil aan isolatie aan alle kanten van de woning worden aangebracht en verschillende systemen worden tijdens de renovatie geïnstalleerd. Het voordeel van NOM-woningen is dat het leefcomfort verbetert, terwijl de huurprijs niet omhoog zal gaan! Door de schil aan isolatie die wordt aangebracht, zien de woningen er ook weer als nieuw uit en zal er zeer weinig geluid van buiten naar binnen komen.

Waarom dit nog niet op grote schaal wordt toegepast?
Omdat de renovatie een flinke investering vraagt, en deze niet altijd even makkelijk terug verdient kan worden door oude wetgeving. Daarnaast is het lastiger om toe te passen op enkele huizen en op hoogbouw, omdat er voordeel wordt opgedaan door schaalvergroting en een relatief groot dakoppervlak ten opzichte van het aantal bewoners. Desondanks houden wij vorderingen in de gaten voor eventuele toepassingen in de studentenhuisvesting.