BoKS | BoKS pleit voor omzeilen huurwet in Utrecht
5059
post-template-default,single,single-post,postid-5059,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
 

BoKS pleit voor omzeilen huurwet in Utrecht

BoKS pleit voor omzeilen huurwet in Utrecht

Naar aanleiding van het artikelop DUIC (7 februari) over de omstreden huurwet wil BoKS de Utrechtse raadsfractie van Groenlinks, SP en ChristenUnie steunen en andere partijen oproepen om aan te sluiten bij initiatieven om waar mogelijk de huren van kleine woningen betaalbaar te houden.

 

Volgens een nieuwe wet die de toenmalig minister Blok van wonen in september 2016 bekend maakte zouden verhuurders in regio Amsterdam en Utrecht een hogere huur kunnen gaan vragen voor woningen onder de 40 m² die nieuw of gerenoveerd opgeleverd worden. Deze woningen vielen tot voorkort onder de sociale huurgrens van €710,- per maand, maar kunnen nu oplopen tot bijna €1000,-. Voor studenten en starters in deze steden worden deze woningen hiermee onbetaalbaar.

 

Toch is het mogelijk om af te wijken van deze wet. Zo heeft Amsterdam een maas in de wet gevonden waarbij in erfpachtcontracten een maximale huurprijs kan worden vastgelegd. Daarnaast kan de gemeente via dwingende (prestatie)afspraken met private partijen en woningcorporaties ervoor zorgen dat er binnen de gemeentelijke grenzen zo min mogelijk woningen onder de 40m² worden opgeleverd met een huurprijs boven de €710,-

 

De SSH heeft al aangegeven naar aanleiding van de wet geen huurprijzen te verhogen, en blijft zich sterk maken voor betaalbare woningen voor studenten en starters. “Studenten blijven betaalbaar en gezellig wonen bij de SSH” aldus SSH directeur Ton Jochems. We hopen dat andere verhuurders dit voorbeeld volgen.

 

Op dit moment hebben drie partijen in de Utrechtse gemeenteraad zich uitgesproken tegen deze wet: de SP, de ChristenUnie en Groenlinks. BoKS hoopt dat andere partijen ook het belang zien van betaalbare kleine woningen, en dat de raad alle mogelijkheden aangrijpt om af te wijken van het Rijksbeleid.