BoKS | Toevoeging kamers en woningen in samenwerking met beleggers toch weer mogelijk
3529
post-template-default,single,single-post,postid-3529,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
 

Toevoeging kamers en woningen in samenwerking met beleggers toch weer mogelijk

Toevoeging kamers en woningen in samenwerking met beleggers toch weer mogelijk

Van de bijna 19.000 eenheden die de SSH verhuurt, zijn er ruim 7.000 eenheden waarbij de SSH het beheer uitvoert voor derden. Door de nieuwe Woningwet was het echter per 1 juli 2015 niet meer mogelijk om met het geld van beleggers nieuwe (studenten)woningen te realiseren. Terwijl er dankzij deze constructie de afgelopen tijd veel betaalbare studentenwoningen zijn bijgekomen, en er ook nog bij zouden komen. Een voorbeeld hiervan is de geplande realisatie van 200 woningen aan de Opaalweg te Utrecht in samenwerking met Syntrus Achmea. Dit zou vooralsnog niet meer mogelijk zijn.

Minister Blok heeft echter ingezien dat de samenwerking tussen corporaties en beleggers ten goede komt aan de realisatie van voldoende betaalbare studentenhuisvesting. Naar aanleiding van een motie van het CDA en D66 in december, heeft de minister een verkenning uitgevoerd naar de wenselijkheid en noodzakelijkheid van beheerconstructies voor diverse doelgroepen. Op basis van deze verkenning is eind juni een voorstel ingediend voor wetsaanpassing om beheer voor derden onder voorwaarden alsnog toe te staan. Dankzij deze wijziging kunnen er, zeker in steden waar de woningnood hoog is, makkelijker extra woningen worden toegevoegd en kunnen projecten als de Opaalweg wellicht toch hun doorgang vinden.

Een toelichting van de wijziging is hier te vinden: Kamerbrief nota van wijziging